Tool: Salalause-generaattori (Finnish)

Yksinkertainen salalause-generaattori. Pohjautuu 9546 sanan listaan. Alle neljän merkin sanoja ei ole mukana. Lisää halutessasi sanoihin lauseeseen sopivia sijamuotoja muistamista helpottamaan.

Salalauseen voi toki myös keksiä itse. Tämäkin on usein tehokkaampaa kuin itse keksityn salasanan käyttö. Usein tarpeeksi hyvä salasana/salalause on kuitenkin tarpeen kirjoittaa väliaikaisesti esimerkiksi lompakossa pidettävälle paperille, kunnes se on muistissa.

Miksi salalause salasanan sijasta? Lyhyesti sanottuna, salalauseella on suurempi entropia - eli tietokoneen on sitä vaikeampi arvata - kuin keskipituisella salasanalla. Samaan aikaan salalause on usein helpompi muistaa kuin täysin satunnainen salasana.

Esimerkiksi 8-merkkisellä, satunnaisella salasanalla, joka koostuu isoista ja pienistä aakkosista, numeroista ja muutamasta yleisimmästä erikoismerkistä - eli yhteensä 72 mahdollisesta eri merkistä - on log2(72^8) ~= 49 bittiä entropiaa. Toisinsanoen tarvitaan 2^49 arvausta, jotta jokainen mahdollinen merkkiyhdistelmä on käyty lävitse. Tällainen salasana, esimerkiksi b8xL&dl1O, on kuitenkin erittäin vaikea muistaa. Samaan aikaan neljästä 9546 mahdollisesta eri sanasta koostuvalla salalauseella on log2(9546^4) ~= 53 bittiä entropiaa! Vaikkapa "nuoli sekaan vuori tyttärenne" onkin jo huomattavasti helpompi muistaa kuin vastaavalla entropialla varustettu satunnainen salasana.


Jalmari Ikävalko

Read more posts by this author.